24 Jul 2017

Prima mea lună cu un Bullet Journal

Auzisem despre conceptul de bullet journal-ing în urmă cu ceva timp dar nu îl înțelesesem prea bine și adevărul este că nu prea mă interesa subiectul pe atunci. Aveam impresia că este vorba despre o agendă creată doar din ideea de marketing, precum multe altele, cu nimic special față de altele. Practic concepută doar pentru a mai scoate ceva nou pe piață.
E o modă cu agendele de genul "un citat pe zi" sau "5 minute de recunoștință pentru.." și nu mă înțelegeți greșit, chiar mi se par drăguțe dar știu că eu nu m-aș putea ține de o asemenea agendă. Probabil aș scrie o săptămână, maxim două, după care ar deveni piesă de decor pe măsuța mea de lângă pat. Așa s-a întâmplat cu toate agendele în care am încercat să scriu. Deși îmi place să fac liste, să îmi planific timpul și să desenez, niciodată nu am găsit un format care să mi se potrivească.
Cu toate acestea, uitându-mă la videoclipurile Ștefanei, am aflat ce înseamnă cu adevărat un Bullet Journal. Ea are unul foarte frumos realizat și mi-a deschis "pofta" de a îmi face și eu unul. Dar să vă zic ce este un Bullet Journal, în cazul în care nu ați auzit de el până acum.
Bullet Journal poate fi un simplu caiet. Unul fără pagini numerotate, fără zile sau date scrise, fără nimic. Creatorul aceste idei este Ryder Carroll. El a creat acest sistem pentru a ajuta milioane de oameni să își gestioneze timpul mai bine dar și pentru a da frâu liber imaginației. Într-un Bullet Journal, sau BUJO mai pe scurt, regulile sunt făcute de tine. Deși el a lansat și o agendă specială pentru BUJO în care paginile sunt numerotate și există alte câteva detalii considerate de el a fi ajutătoare pentru oricine, asta nu înseamnă că nu poți aplica ideea lui și pe un caiet cu foaie velină și atât.
Există o grămadă de videoclipuri pe internet cu tutoriale pentru BUJO iar Pinterest-ul este plin de idei pentru începători dar cred că o dată ce înțelegi conceptul, imaginația ta e limita. Asta e frumusețea unui BUJO: tu faci ce vrei cu agenda ta. Tu decizi dacă o vrei colorată, cu multe desene și washi tape sau o vrei simplă, într-un stil minimalist.
Eu folosesc agenda mea de aproximativ o lună și pot spune că îmi place foarte mult. Mi-aș dori să am mai mult timp să o decorez dar momentan ea mă ajută mult cu gestionarea timpului meu. De câte ori scriu în ea și îmi aranjez task-urile pentru ziua următoare, simt că sunt mai relaxată și mai ordonată cu timpul meu. Și nu doar asta îmi place la un Bullet Journal ci și faptul că este puțin de modă veche, în sensul că îmi oferă șansa să mai scriu de mână, să mă relaxez desenând și să frunzăresc un caiet. Îl face mult mai personal față de o aplicație pe telefon.
E cel mai bun mod de a îmi urmări și alte lucruri care mă interesează precum menstruația, anumite obiceiuri pe care le am sau vreau să le deprind dar și cheltuielile lunare.
Sfatul meu, asta pentru cei care vor să încerce acest sistem, este să nu vă lăsați intimidați de agendele minunate pe care le vedeți pe internet. Și eu vreau ca a mea să arate ca în reviste, să învăț caligrafie și să desenez artistic dar până la urmă important este rolul ei inițial: să mă ajute în viața de zi cu zi.
Dacă aveți o viață aglomerată, stresantă, cu multe griji pe cap și simțiți că de multe ori uitați anumite aspecte, un BUJO poate fi prietenul vostru.
Sunt curioasă să aflu dacă și voi aveți un Bullet Journal sau dacă vă folosiți de o agendă pentru a vă ajuta în gestionarea problemelor zilnice.

6 comments:

 1. M-am gandit si eu de foarte multe ori sa imi tin un jurnal, fiindca eu uit mai tot ce trebuie sa fac :)). Suna interesant BUJO!!!

  Imi place foarte mult blog-ul tau si felul in care scri. Te pup si astept cu nerabdare urmatorul!! 😘😘😘

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mulțumesc pentru comentariu, Roxănica! Chiar e util un BUJO și-l recomand cu încredere! Te pup!

   Delete
 2. Ti-am vizionat si video-ul legat de BUJO si nu pot sa spun decat ca m-ai convins sa imi fac si eu. O sa revin cu siguranta cu opinii la sfarsitul lunii.

  ReplyDelete
 3. Abia aștept să îmi spui dacă îți place să scrii într-un BuJo sau nu. Te pup!

  ReplyDelete
 4. Buna Emutza!�� Eu am BUJO de câțiva ani, însă nu am știut niciodată ca e un trand sau ca ar avea acest nume.
  Nu-mi pot vedea viața fără ea, mai ales când sunt aglomerata cu școala, cu meditațiile și concertele de la munca. Ma ajuta sa nu uit nimic și chiar am o rubrica in josul paginii unde trec și zilele de naștere.
  Te pupic și abia aștept sa mai citesc articole scrie de tine. ����

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anuța, eu abia acum am văzut comentariul tău. Scuză-mă!
   Știu că tu mereu ai avut după tine o agendă organizatoare și mereu te-am admirat.
   Te pup!

   Delete